Ömer Çam Hoca Kimdir?

Ömer Çam Hoca Kimdir?

06.07.2018 7097

Ömer ÇAM Kimdir?

ÖMER ÇAM (1923–2002)

    Eğitimci pedagog ve şair Ömer Çam, Mehmet Kamil Bey´in oğludur. Ordu´nun Ünye ilçesine bağlı Akkuş beldesinde 1923´te dünyaya geldi. İlk din bilgilerini ve ilk eğitimini imamlık beraatını devrin sadrazamından almış olan Mehmet Kamil Hoca´dan aldı. Mehmet Kamil Hoca dirayetli bir din adamıydı. Ömer Çam´ın olaylara bakışında ve yaklaşımında büyük etkisi oldu. Orta Okul yıllarında büyük âlim olan, kayınpederi Haydar Bey´den de büyük ölçüde etkilenen Ömer Çam, o yılların imkânları ölçüsünde kendini aşmış: hem eğitimi ile hem de faziletli kişiliğiyle çevresine mazhar olmuş bir insandı. 

    Sivas Öğretmen Okulu´nu birincilikle bitiren Ömer Çam, 1942 yılında Giresun-Keşap Düzköy Okulu´nda öğretmenliğe başladı. 1944 yılında Yedek Subay Okulu´na, daha sonra 1947´de Ünye Kız Köy Okulu Başöğretmenliğine atandı. 1954–1957 yılları arasında Akkuş Merkez Okulu Başöğretmeni oldu. Akkuş'ta ilkokul öğretmenliği yaparken bir yandan da Eğitim Enstitüsü´nü bitirdi.

    1957–1958 yılları arasında ise Ünye Meçhul Asker Okulu öğretmeni olarak çalışan Çam, 1958 yılında Samsun Namık Kemal Yetiştirme Yurdu Öğretmenliğine tayin edildi. 1960´da Samsun Merkez Balaç Köyü Öğretmenliği yapan Çam Hoca1961´de Perşembe Çınar İlkokulu Eğitim şefliğine getirildi.

    1963´e kadar İlkokul öğretmenliği yapan Hocamız, Perşembe Öğretmen Okulu ve Beşikdüzü Öğretmen Okulları öğretmenliği ile Samsun Yetiştirme Yurdu Müdürlüğü de yaptı. Büyük fedakârlık örneği göstererek Ünye´ye lise açmak için devlet memurluğundan istifa ederek Özel Ünye Lisesi´nin kurucu müdürlüğünü yaptı.  1963´te Ünye Lisesi Türkçe Öğretmenliğine atandı. 1964´te Samsun Eğitim Enstitüsü´ne nakil yapan Çam Hoca burada görevli iken 1965´te Samsun Kız İlköğretmen Okulu Meslek Dersleri öğretmenliğini de 1970´e kadar yürüttü. Çam Hoca aynı yıl İstanbul imam Hatip Okulu Psikoloji öğretmenliğine tayin edildi.

    24.02.1970´te 5439/2 sayılı kanuna istinaden İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Dini Pedagoji ve Din Psikolojisi Üyeliğine ve 6.11.1972´de İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Müdürlüğüne getirildi. 01.02.1974´te müdürlükten istifa eden Çam Hoca aynı kurumda öğretim üyesi olarak görevine devam etti. İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü Marmara Üniversitesi´ne bağlı İlahiyat fakültesine dönüştürülünce Çam Hoca Fakültemizin Din Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elmanı oldu ve 01.08.1983 tarihinde de buradan emekli oldu. Hayatı boyunca Türk Milli Eğitiminin Meseleleri ile meşgul olan Ömer Çam, Eğitim Bilimleri ve Türk Edebiyatı alanlarında ihtisas yaptı. Bu alanlarda çeşitli eserleri, makaleler ve bildirileri yayınlandı.

    Ömer Çam, alabildiğine mütevazıydi, eğitim üzerine verdiği söylevi şiirlerle, özdeyişlerle bezeliydi. Çok akıcı, akıcı olduğu kadar da cezbedici bir üsluba sahipti. Kendi bağlamında ciddi bir mücadele adamıydı. Eğitim alanında zorlu bir yolculuk yapmıştı. Bir noktada Akif in çilesine de fazlasıyla ortak olmuştu. Çünkü Mehmet Akif Ersoy´un Safahat´ını baştan sona ezberlemişti. Söz bir kez Akif'ten açılmaya görsün, mısralar sanki Akif'in ağzından çıkar gibi Ömer Hoca´nın ağzından etkisini ve anlamını bularak çıkardı.

    O yaşayan bir kütüphaneydi, canlı ve ayaklı bir şiir külliyatıydı; Akif'in yanı sıra Mevlana´dan, Yunus Emre´den binlerce beyti hafızasında taşırdı. Bahis şiirden açılınca yüzünde güller açardı, işte o zaman onu tutabilene aşk olsundu. Tek başına bir şiir evreni olan Çam Hoca, hayatının her döneminde durmadan didindi, koştu ve binlerce öğrenci yetiştirdi. Ömer Çam Hocamız, aynı zamanda çok güçlü biraraştırmacı, usta bir kalem erbabı ve söz mülkün sultanı, değerli bir hatipti.

    14.12.2002´de vefat eden Ömer Çam, evli ve üç çocuk babasıydı. 15.12.2002 Pazar günü öğle namazını müteakip M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı Camiinde kılınan cenaze namazından sonra Gülsuyu Mezarlığında defnedildi.

 Allah Rahmet Eylesin.